Przejdź do treści

Opublikowano: 08.05.2024 16:43

Nasze studentki nagrodzone za most z makaronu

Amalia Malinowska, Maria Niewiadomska i Katarzyna Szymańska oraz ich nagrodzony most

Czy makaron to dobry materiał konstrukcyjny? Drużyny startujące w konkursie FoodBridge przekonują, że jak najbardziej i z makaronu spaghetti budują mosty. W tym roku najpiękniejszy z nich to dzieło zespołu z Koła Naukowego Mostowców Politechniki Warszawskiej. 

Amalia Malinowska, Maria Niewiadomska i Katarzyna Szymańska wymyśliły i zbudowały most, który może wywoływać różne skojarzenia. Przywodzi na myśl zachód słońca, a osobom znającym naszą Uczelnię może przypominać także jeden z najbardziej charakterystycznych elementów Gmachu Głównego PW – rozetę/świetlik. Konstrukcja waży 357 g i wytrzymuje obciążenie 130 N (czyli ok. 13,3 kg). 

Uczestnicy konkursu FoodBridge mogli skorzystać z dwóch paczek makaronu spaghetti po 400 g i pięciu wkładów kleju do pistoletu na gorąco. Wyzwania podjęło się 12 zespołów. Główna nagroda przypadała mostowi o najwyższym stosunku nośności do masy. Konkurs odbył się w ramach konferencji infraDAYS Expo & Multiconference (23–25 kwietnia 2024 roku, Kraków).

Podobne tematy: