Znak Politechniki Warszawskiej

Jogurt z prosa – studencki projekt na miarę czasów

Studenci z KNB „Herbion” pracujący nad jogurtem z prosa

Nad projektem pracuje ośmioro studentów biotechnologii, fot. KNB „Herbion”

Zespół z Koła Naukowego Biotechnologów „Herbion” działającego przy Wydziale Chemicznym PW pracuje nad stworzeniem substytutu jogurtu na bazie prosa. Produkt ma być lokalnym i tańszym odpowiednikiem dostępnych na rynku jogurtów wykorzystujących mleko kokosowe, ryżowe i sojowe.

Zapraszamy do przeczytania nowego artykułu z cyklu Badania - Innowacje - Technologie

– Osoby, które rezygnują z nabiału, np. dlatego, że mają skazę mleczną i nie tolerują białek mleka albo decydują się na dietę wegańską, często odmawiają sobie jakichkolwiek produktów probiotycznych – mówi Cezary Piwowarczyk. – A probiotyki mają bardzo pozytywny wpływ na stan naszego układu pokarmowego, czyli nasze zdrowie. Pomyślałem, że moglibyśmy spróbować jakoś je zastąpić.

Tak narodził się pomysł zrobienia jogurtu na bazie surowców zbożowych. Studenci wybrali proso, bo ma wiele cennych właściwości.

Cały artykuł do przeczytania w cyklu Badania - Innowacje - Technologie>>>

W cyklu Badania - Innowacje - Technologie (BIT PW) publikujemy teksty popularnonaukowe o odkryciach i pomysłach pracowników, studentów i absolwentów Politechniki Warszawskiej. Nasi naukowcy nie mają powodów do kompleksów: zdobywają wyróżnienia w krajowych i międzynarodowych konkursach, są innowacyjni, mają wiedzę i umiejętności, a przede wszystkim ogromną determinację w dążeniu do celu. Wielki potencjał mają też nasi studenci. Na Politechnice Warszawskiej funkcjonuje ponad 100 kół naukowych. Wiedza i kreatywność ich członków zdobywa uznanie specjalistów z różnych dziedzin.

Katalog online BIT PW dostępny jest w dwóch wersjach językowych pod adresami:

Zachęcamy osoby prowadzące innowacyjne badania do kontaktu z Biurem ds. Promocji i Informacji (Sekcją ds. Popularyzacji Nauki) w celu zgłaszania swoich projektów: